Hur kombinerar man ett intresse för teknik, ekonomi och att arbeta med människor? Genom att bli driftingenjör. Så resonerade i alla fall Martin Persson, som är Ventab Styrs nya tillskott och som fått uppdraget att vässa företagets kompetens.

– Jag kände starkt för att plugga vidare, säger Martin Persson.
Han syftar på tiden när han var i 30-årsåldern och hade arbetat som styrentreprenör på Geamatic styr  och konsult på Bengt Dahlgren sedan studentexamen från Polhemsgymnasiet. Det var då han bestämde sig för att göra något åt det och började studera elkraft på mitthögskolan i Härnösand, en teknisk utbildning som gjorde honom till driftingenjör. Varför det blev just den inriktningen finns det flera anledningar till.
– Egentligen är jag ingen tekniknörd. Men jag är nyfiken av mig och vill gärna veta hur saker fungerar, samtidigt som jag inte behöver veta allt. Man kan säga att jag är lika intresserad av hur börsen fungerar som hur en organisation fungerar, säger Martin.

Under studietiden, som gick på halvfart, arbetade Martin på Sweco Industriteknik med bland annat utvecklingsprojekt för Vattenfall och besiktningar på Volvo Personvagnar produktionsanläggningar.
– När jag var klar med studierna så kände jag att jag ju faktiskt måste testa att arbeta med det jag utbildat mig till. Jag sökte mig till Akademiska Hus som jag visste var ett spännande företag med inspirerande och utmanande miljöer. Efter 13 lärorika år på Akademiska Hus började jag på Bengt Dahlgren igen den här gången som avdelningschef på fastighetsautomation, berättar Martin.
Den sistnämnda arbetsplatsen är där han jobbar senast, innan han klev över tröskeln till Ventab Styr den 1 november. Från att vara ansvarig för styr- och övervakningsprojektering på Bengt Dahlgren kommer hans roll här mer vara inriktad mot marknad samt som projektledare.
– Att jag valde att tacka ja till att börjar hos Ventab berodde mycket på att det känns som ett väldigt trevligt och familjärt företag. Det känns både spännande och utmanande att komma hit och jag ser fram emot att vara med och utveckla Ventab Styr.

Vad vill du utveckla då?
– Framför allt ska vi förädla och förvalta det vi har och ovanpå det utvecklas sakta men säkert. Min vision är att på sikt etablera företaget så att alla vet vilka vi är, även utanför Västsverige. Vi ska jobba mer med energi och etablera oss på fler ställen runt om i Sverige, säger Martin och fortsätter:
– Något som är oerhört viktigt är att bevara och förstärka vårt goda rykte när det gäller SCADA och integration. På det området ska vi vara bäst och resursstarkast.

Det märks att han gillar sitt jobb och har mycket tankar och idéer kring det. Så på frågan vad han helst av allt skulle blivit, om han fick välja helt fritt, blir svaret en aning oväntat.
– Då hade jag velat sjunga.

Jaså! Betyder det att du har sångröst?
– Nej. Men om jag hade fått välja så skulle jag ju haft det.
Han beskriver sig själv som en klassisk ”Spotifylyssnare” och allätare när det kommer till musik.
– Jag gillar allt från country till modern pop. Laleh och Håkan Hellström tycker jag är fantastiskt bra. Men jag uppskattar också artister som Lady Gaga och självklart band som AC/DC. Jag tycker det är kul att gå på konserter, säger Martin.

Här på Ventab så råder det ett ganska stort idrottsintresse bland de anställda,  gillar du sport?
– Absolut. Framför allt skidor, både på längd och utför. Jag spelade ishockey och innebandy som yngre, men nådde aldrig någon elitnivå. Men jag är definitivt en tävlingsmänniska.

Med intresse för skidor blir det ofta resor till framför allt Sälen tillsammans med familj och vänner.
– Nu när barnen har blivit stora har vi börjat åka till Alperna igen. Vi är ett stort gäng som brukar umgås. Bästa ställen jag åkt på är nog franska Val Thorens eller Chamonix. Som skid- och naturälskare föredrar helt klart vintersemestrar.

Avslutningsvis, vad skulle du säga är din främsta styrka?
– Att jag är relationsskapande och gillar att umgås med människor. Jag är bra på att connecta och är nyfiken på folk. Jag är en god lyssnare och tror alltid att alla kan bli bättre. Sen är jag kanske lite naiv ibland, vilket nog beror på att jag alltid tror gott om folk, säger Martin och tillägger:
– Sen måste jag säga att jag är rätt på att baka julgodis också och det är inte omöjligt att jag kommer med lite hemmagjord marsipan till kontoret kring jul.

Martin Persson
Ålder: 49
Bor: Mölndal
Familj: fru och två barn
Senast sedda serie på Netflix: Narcos, säsong två