Tuff, humoristisk och med starka armar.
Madelene Degeryd har många sidor.
– Jag har haft skinn på näsan hela mitt liv, säger 20-åringen.

Det är torsdag efter lunch och Madelene har precis klivit av från passet som montör på Volvo. Schemat för resten dagen är fullspäckat när hon rullar in med bilen i centrala Göteborg. Det är nämligen ingen vanlig dag för tjejen från Hisings Kärra. I dag fyller hon 20 år och på ”att göra-listan” står ett debutbesök på Systembolaget.

– Jag ska handla inför släktfesten jag ska ha på lördag, berättar Madelene.

20 år levda och hon har redan hunnit med en hel del. Faktum är att det är svårt att förstå hur hon får tiden att räcka till. En vecka efter studenten i fjol anställdes hon som montör på Ventab, efter att ha läst VVS- och fastighetsprogrammet på Lindholmens Tekniska Gymnasium. Att det blev inriktning ventilation berodde till största del på att båda hennes föräldrar och ena bror arbetade i branschen.
– Jag visste att jag skulle kunna få mycket hjälp hemifrån, säger hon.

Vad gör en montör egentligen?
– Bra fråga. Vi gör allt möjligt. Kort sagt kan man säga att vi bygger, reparerar och rättar till. Sen tittar vi över saker och kontrollerar om något behöver fixas, förklarar Madelene.

Hon stortrivs med sitt arbete och kallar gruppen hon arbetar med på Volvo för familj.
– Vi är verkligen som en familj. Alla samarbetar och hjälper varandra och vi har en jättebra stämning i gruppen.

Arbetstiderna ligger mellan kvart i sju och fyra och efter det väntar nästan alltid någon form av träning. Sedan tio år tillbaka spelar hon handboll och tillhör i dag Hisings Kärra som ligger i den näst högsta divisionen, Damallsvenskan.
– Det var lite typiskt. Samma säsong som jag kom till laget föll de ner från högsta divisionen till allsvenskan, säger Madelene.

I laget spelar hon vänsternia och beskriver sig själv mer som en försvarsspelare än anfall.
– Ett lag vinner genom att vara stabila bakåt. Håller man nollan krävs bara ett mål för att vinna, säger hon.
Att hon inte spelar handboll på högsta elitnivå gör inte så mycket. Madelene har att göra ändå. Nästa lördag startar serien och för 20-åringen väntar hektiska höstveckor med jobb, fem-sex träningspass och en match i veckan.
– Sen så har jag ju mitt företag också, säger hon och ler.

Vid sidan av allting arbetar Madelene också som fransstylist, ett jobb hon gör när hon får tid över.
– Jag har min salong hemma i mitt rum faktiskt. En stor massagebänk med handdukar och grejer. Vi har pratat om att kanske bygga något litet hus i trädgården där jag kan ha min salong, men än så länge funkar detta bra, säger Madelene.

Du verkar inte ha så värst mycket fritid?
– Nej, men jag är en ganska rastlös person som har svårt att inte göra någonting, så min livsstil passar mig bra. Sen så försöker jag ha tid till att umgås med vänner också. Ett av mina stora intressen är att träffas och gå ut och käka och bara hänga. Ett annat intresse är att gå till gymmet, då har jag min egentid och lyfter mycket vikter, säger Madelene.

Att träning och hälsa har en central roll i hennes liv är inte svårt att förstå när man tittar på hennes fullmatade schema. Men det handlar inte bara om att hålla igång utan träningen påverkar också hennes humör, förklarar hon.

– Jag är oftast glad och skrattar mycket och det har nog mycket med handbollen att göra. Jag blir glad av att träna och därför är också gymmet så viktigt för mig, säger Madelene.

Förutom att du är glad så känns det som du har mycket skinn på näsan?
– Jo, men det har jag. Det har jag haft i hela mitt liv. Min pappa berättade en gång att under min första dag på dagis knuffade jag ner alla pojkar från studsmattan och tog över mattan själv. Jag minns ju inte det men det låter typiskt som mig, säger Madelene Degeryd och skrattar.

Madelene Degeryd
Ålder: 20 år
Bor: Hisings Kärra
Familj: Mamma, pappa, en lillasyster, en halvlillebror, fem bonussyskon och två katter.
Intressen: Gymmet och gå ut och äta med kompisar.