Hon är ekonomen som har en fallenhet för språk.
Och som hade kunnat bo i Australien idag.
Möt Ventabs nya ekonomiansvarig – Ingela Enelund.

Det är tidig morgon en tisdag i slutet av februari. I korridoren på Ventab kliver Ingela Enelund ut från sitt kontor. Det är tredje månaden på företaget för hennes del. Och hon känner redan att hon kommit in i sina arbetsuppgifter.
– Jag kom lagom till att det skulle göras bokslut, så det vara bara att kasta sig in i det på en gång, säger Ingela och skrattar.

Senast kommer hon från det internationella företaget Coopervision som säljer kontaktlinser till optiker. En helt annan värld än ventilationsbranschen kan tyckas. Men mycket likheter finns.
– En siffra är ju fortfarande en siffra. Men det är klart, en del skiljer det sig. På Coopervision var jag konsult och jobbade mot tjänstemän. Här är det helt andra regler och lagar man måste hålla koll på, säger Ingela.

Men byggbranschen är inget nytt för henne. Man skulle kunna säga att Ingela har det i blodet.
– Min pappa arbetade inom VVS och jag har själv jobbat på en rörfirma tidigare, även om det var länge sedan, säger hon på skånska, som är svår att sätta fingret på var den kommer ifrån.
– Jag är född i Malmö men har bott i Lundtrakten och även vuxit upp utanför Halmstad, så många hör halländska i min dialekt också, förklarar Ingela.

Men trots skånerötterna har hon efter 20 år insett vilken plats som är hem – västkusten och Göteborg. Eller ja. Mölndal om man ska vara specifik.
– När jag och min man studerade i Lund kände vi båda efter examen att det var Göteborg som gällde. Många andra elever ville till Stockholm men östkusten kändes helt fel, berättar Ingela.

Att västkusten blev en självklart val berodde till stor del på att hon och hennes man tillbringat mycket tid i makens släkts sommarhus i bygden Åsa, i Kungsbacka. Nu har det gått drygt 20 år och Ingela känner att hon är här för att stanna.
– Det var en period för några år sedan då vi höll på att flytta ner till skåne igen, men vi kände båda två att det var fel. Göteborg är verkligen bäst.

När hon inte jobbar med siffror tycker Ingela mycket om att umgås med sin familj. Att hänga i stallet är ett intresse som hon delar med sina två döttrar. Tyvärr är det dock dem som får stå för ridandet.
– Jag är allergisk mot hästar och har svårt att vistas för nära dem. Men jag har ändå ridit en del islandshäst och drömmer om att åka till Island och rida, säger hon och kommer in på ett annat intresse – resor.

– Jag har rest en del, fast mest i Europa. De här stora resorna långt bort har jag sparat på, säger hon och avslöjar att hon bott i Frankrike och pratar flytande franska.

– Jag flyttade dit när jag var 19 och arbetade som au pair. På den tiden pratade man obehindrat, men idag går det trögare. Pratar man inte språket regelbundet så tappar man det fort, förklarar Ingela.

Tiden i Frankrike varade i drygt ett år innan det var dags att åka hem till Sverige och börja studera. Fast det höll på att bli en helt annan destination.
– Min dåvarande pojkvän var från England och vi pratade om att jag skulle flytta med honom till Australien. Men så kände jag att, ”nej, jag måste faktiskt skaffa mig en utbildning”, så han fick flytta själv.

Sagt och gjort. Flyttlasset gick istället hem till Skåne och ekonomistudier på Lunds universitet.

Hur kommer det sig att det blev just ekonomi?
– Jag har alltid varit en siffermänniska som gillar ordning och struktur. Siffror är fantastiskt, det är svart på vitt. Gör man fel upptäcker man det och kan rätta till. Jag jobbade på en advokatfirma en gång där jag upptäckte vilken gråskala som fanns där. När man var säker på att ena parten skulle vinna blev det helt tvärtom, eller när man tyckte att avtalen var vattentäta och solklara visade sig att det inte alls var så. Det var verkligen inte min grej.

På frågan om Ingela är lika ordningsam hemma som hon är med siffror skrattar hon högt.
– Det beror på vem du frågar! Min man tycker att jag breder ut mig lite för mycket. Fast å andra sidan tycker jag att vi har för mycket saker hemma. Jag införde en gång regeln att vi skulle slänga minst fem grejer om dagen, vilket fungerade ett tag. Men sen är det ju svårt ibland, även för mig, att slänga saker. Vissa grejer kan ju vara bra att ha. Som min vita fuskpäls till exempel.

Vita fuskpäls?
– Ja. Mina döttrar går på maskerader emellanåt och min förhoppning är att en dag få sy en isbjörnsdräkt av den, säger Ingela och skrattar.

Fakta
Ingela Enelund
Ålder: 50
Bor: Mölndal
Familj: man och två döttrar
Intressen: familjen, resor, fotografering, pyssla och dans
Bonusinfo: Förutom franska pratar Ingela också flytande engelska och lite tyska och spanska